Peèárka zápašná (Žampion zápašný)
|
![]()
Foto: WiKi
|
Název | Peèárka zápašná (Žampion zápašný) |
Slovenský název | Peèiarka páchnuca |
Latinský název | Agaricus xanthodermus |
Kategorie | Houby Jedovaté |
Říše | Houby - Fungi |
Třída | Stopkovýtrusé - Basidiomycetes |
Řád | Peèárkotvaré - Agaricales |
Čeleď | Peèárkovité - Psathyrellaceae |
Doba růstu | Květen - Říjen |
Peèárka zápašná (Agaricus xanthodermus) slovensky Peèiarka páchnuca je mírnì jedovatá stopkovýtrusá houba z èeledi peèárkovitých. Ménì lidí ví, že existuje i jedovatý žampion – po jehož požití mùžete skonèit v nemocnici na výplachu žaludku. PopisKlobouk je široký 50-100 mm, výjimeènì i více. U zcela mladých plodnic je kulovitý (žaludovitý), pozdìji ploše sklenutý, ménì masitý, èistì bílý, hladký a lysý. Nìkdy bývá na temeni popraskaný a zahnìdlý. VýskytVyskytuje se v celém mírném pásmu. Fruktifikuje od kvìtna do listopadu. Roste obvykle ve skupinách, v lesích, parcích, loukách i zahradách. Dává pøednost stanovištím bohatým na dusík Možné zámìnyJako všechny bílé peèárky je možné i tento druh zamìnit za jedlé peèárky!
Odlišit je od peèárky zápašné je velice jednoduché. Existuje nìkolik charakteristických znakù, podle kterých si zápašný žampion nelze splést s jedlým. Když zápašný poškrábeme na hlavièce nebo nožièce, okamžitì žloutkovì zežloutne. Po chvíli ranka zašedne a vrátí se do matné podoby. Ostatní jedlé žampiony, napøíklad ovèí, když škrábnete, není poznat žádnou reakci, ale po èase poškozené místo lehce zežloutne. Jedlé žampiony voní krásnì, vìtšinou anýzem nebo po hoøkých mandlích, nejedlý buï nevoní vùbec nebo po karbonu,“ øíká Helena Hamerská, èlenka výboru Èeské mykologické spoleènosti. OtravaOtrava se projeví 1–3 hodiny po požití, a to nevolnostmi a intenzivním zvracením. Žaludeèní køeèe jsou zákeøné v pøípadì, že trpíte žaludeèními vøedy, pak hrozí jejich protržení. |
Jméno: | ||||
E-mail: | ||||
Vzkaz: |
Aktivní odkaz přidáte takto:
link[http://www.adresa.cz] |
|||
Antispam: | ||||
Zatím není vložen žádný komentář. |